Neagu Djuvara - Sinuciderea europenilor

"Din păcate, Europa de mâine va aparține arabilor și țiganilor. De aceea consideram ca cea mai gravă crimă făcută împotriva europenilor de baștină și a culturii europene este deschiderea largă a porților Europei hoardelor barbare și hămesite de foame din Asia și Africa, hoarde care vor transforma Europa creștină, civilizată și prosperă de astăzi în Euro-Indo-Arabia de mâine, în care urmașii noștri vor putea, probabil, supravietui pentru câteva generații în "rezervații"... Iar noi, europenii de rând, stăm cu brațele încrucișate și ne văicărim de toate ticăloșiile care se petrec sub soare fără a întreprinde nimic. Așa încât ne merităm soarta, spre rușinea noastră, a tuturor !"

"Simptomele le simțim deja demult, printr-o dezordine morală care nu a existat niciodată. Vă dau un singur exemplu: tineretul care se revoltă astăzi nu are absolut nici un ideal. Nu se revoltă pentru un ideal, se revoltă ca să dărâme. Asta înseamnă că s-a stricat ceva. Tineretul, care în general trebuie considerat ca purtător de idealuri viitoare, chiar greșite, așa cum a fost cu comunismul, astăzi nu mai are nici un ideal..."

"Gândiți-vă că doar pe parcursul unui secol Europa va deveni metisă. Mie îmi este clar că indo-europenii se sinucid încet, dar sigur. Adică nu mai fac copii, nu mai au nici o ambiţie. De zeci de ani. Noi nu suportăm un "atac" al lumii a treia. Dimpotrivă, noi am creat un gol, pe care cei din lumea a treia, extrem de prolifici, vin să-l umple."

Nu prea stiu ce sa comentez la ce spune omul asta...pe undeva ii dau dreptate, pe de alta parte mi se pare ca bate campii.

2 comments:

  1. In primul rand nea' asta al tau e cu capu' daca se crede european (cu adevarat...nu doar geografic)...altfel spus mai crestin decat papa. Ce nivel de trai a avut el vreodata in Romanica ? Cum are tupeul sa te plangi tu ca roman...privit de vestici ca venind din lumea a 3-a sa ai pretentii de nobil olandez...pe putin. Lumea care nu are tel sunt aia din lumea a 3-a, ca fac copii de placere si dupa aia ii vand ca n-au ce sa le dea de mancare. Europenii au un scop...sa faca bani, efort putzin, batai de cap spre deloc. Singurul lucru in care are dreptate (dar fara sa vrea) e ca in ultim vreme minoritatile au pretentii & drepturi si majoritatea nu...de acolo apare viciul de imagine. Daca la noi ii faci ceva unui ciordeles poti fi acuzat de altele...si in vest la fel....sa nu cumva sa discriminezi ca platejti de n-ai aer si-asa si-au luat-o tiganii-n cap!! (ca si arabii tot nejte tzigani is...doar ca aia au ceva istorie-n spate)

    ReplyDelete
  2. Culmea este ca a avut si aici si in exil, iar lumea a treia la care se refera chiar este departe de ce se intampla chiar si la noi...omul are o varsta si poate vede lucrurile mai negre decat sunt, insa are dreptate in ceea ce priveste maclavaisu' cultural care este UE acum.

    ReplyDelete